Algoritme als nieuwsmonitor mist (bijna) niets

Het handmatig bijhouden van actuele relevante content op het internet is tegenwoordig onbegonnen werk. Een algoritme als nieuwsmonitor in de vorm van een eigen zoekmachine kan uitkomst bieden.

Een algoritme is een reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden. In het geval van een zoekmachine dus naar zoekresultaten die zo goed mogelijk aansluiten bij de wens van de gebruiker.

Zoekmachines als Google en Google News gebruiken algoritmes om informatie op het internet te indexeren en gebruikers in staat te stellen informatie zo goed mogelijk te vinden. De algoritmen van Google maken momenteel gebruik van meer dan 200 unieke signalen of ‘aanwijzingen’ om een zo goed mogelijke schatting te maken van dat waarnaar iemand op zoek is.

Naar mate het de hoeveelheid beschikbare data toeneemt is het ontwikkelen van geavanceerde algoritmes steeds belangrijker geworden.

Algoritme als nieuwsmonitor

Tot eind jaren ‘90 van de vorige eeuw waren de belangrijkste nieuwsbronnen vrij eenvoudig handmatig met een browser te volgen. In het nieuwe millennium was het gebruik van RSS onmisbaar om up to date te blijven met het grote aantal nieuws publicerende websites.

Sinds enige jaren is zelfs het gebruik van RSS-streams, voorzien van uitdijende filters, niet meer toereikend om de enorme hoeveelheid nieuwsberichten die dagelijks online verschijnen te monitoren.

Op maat gemaakte zoekmachines, zoals Google News, die door middel van algoritmes specifieke nieuwsberichten zoeken en indelen op onderwerpen of andere critrea, zijn nu het belangrijkste hulpmiddel.

Algoritme als nieuwsmonitor in de praktijk

A4-Nieuws ontwikkelt en beheert zelf zoekmachines die gericht zijn op op nieuws dat van belang is voor klanten in verschillende sectoren. In tegenstelling tot Google indexeren we niet het hele internet maar richten we ons op specifieke bronnen of groepen van bronnen.

In het dagelijks gebruik is eenvoudige hardware hier ruim voldoende voor. De software is echter gemaakt om, eventueel tijdelijk, op te schalen naar een dienst als Amazon elastic cloud en clusters van databases.

We houden ons in de eerste plaats bezig met nieuws en hebben de algoritmes dan ook niet zelf bedacht, maar maken dankbaar gebruik van wat wiskundigen veel eerder hebben ontdekt en open source projecten die deze kennis direct toepasbaar hebben gemaakt.

Een beschrijving van deze toepassing in de praktijk publiceren we binnenkort op deze website.

Een voorbeeld van algoritmische nieuwsselectie het dagelijks overzicht van actuele links voor de farmaceutische sector. Deze nieuwsselectie is te vinden op onze website farmanieuws.net.

Neem vrijblijvend contact op als u wilt weten hoe A4-Nieuws voor u het internet kan monitoren en een dagelijkse nieuws-update kan maken.

Digitale kiosk als alternatief voor een knipselkrant

Digitale kioskSteeds meer artikelen uit Nederlandse dag- en weekbladen zijn via internet al even snel beschikbaar via een digitale kiosk als via de gedrukte edities.

Wanneer u vooral geïnteresseerd bent in een knipselkrant die een overzicht vormt van nieuwsberichten waarin uw bedrijfs-of merknaam wordt genoemd, dan is een digitale kiosk een aantrekkelijk en zeer kosten efficiënt alternatief voor de traditionele knipselkrant.

Bij de meeste digitale kiosken kunt u zogenaamde allerts aanmaken waardoor u automatisch via email een attendering ontvangt als uw bedrijf of organisatie genoemd wordt in een bericht. Als u het bericht belangrijk genoeg vind kunt u het via dezelfde kiosk tegen een geringe vergoeding meteen op uw scherm krijgen.

Hoe nuttig een dergelijke aanpak via een digitale kiosk kan zijn hangt vooral af van de eenduidigheid van de opgegeven zoekterm(en). Wanneer een bedrijfsnaam bv overeenkomt met de naam van een buitenlandse politicus kan dit tot veel ongewenste mail leiden. Hoe dan ook, u betaalt bij een digitale kiosk uiteindelijk alleen voor de artikelen die u echt leest.

De digitale kiosken zijn over het algemeen direct aangesloten op de database van de uitgevers of een digitale knipseldienst.

De bekendste Nederlandse digitale kiosken op een rijtje.

Villa Media, het magazine over journalistiek, heeft een proef op de som genomen en geeft in een overzichtsartikel de voor en nadelen van de verschillende aanbieders weer. Het artikel ‘Welke digitale kiosk is de beste?’, is te lezen via MyJour en alle andere  bovengenoemde kiosken.

Digitale kiosk en privacy

Vrijwel alle kiosken hebben het gebruiksgemak hoog in het vaandel staan. Het kopen en weergeven van een gewenst artikel verloopt meestal via enkele muisklikken. Wel moet u vooraf een account hebben aangemaakt en ingelogd zijn.

Sommige digitale kiosken zoals Blendle, hebben het karakter van een social media toepassing. Hierdoor kan het zijn dat u via u gebruikersnaam of mailadres onbewust informatie openbaar maakt over welke artikelen u leest en eventueel deelt.

Als u namens een gerenommeerd bedrijf het nieuws volgt, of wellicht zelf een bekende persoonlijkheid bent, dan kan het raadzaam zijn hier rekening mee te houden bij het aanmaken van een account. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig een gmail mailadres gebruiken in plaats van het mailadres van uw bedrijf.

Beperkte bereikbaarheid gedurende de Nuclear Security Summit 2014 in Den Haag

Nuclear Security SummitOp maandag 24 en dinsdag 25 maart komen 53 landen en vier internationale organisaties bijeen in Den Haag voor de derde Nuclear Security Summit.

De voorbereidingen voor de Nuclear Security Summit zijn deze week al in volle gang.

Het doel van de top is om de hoeveelheid radioactief materiaal in de wereld te verminderen, veiliger omgang met het bestaande radioactieve materiaal en het verbeteren van internationale samenwerking op dit gebied.

Het internationale overleg zal uitmonden in gezamenlijke slotverklaring: The Hague Nuclear Security Summit Communiqué.

Ook A4-Nieuws beperkt bereikbaar tijdens de Nuclear Security Summit

Door de veiligheidsmaatregelen die rondom de Nuclear Security Summit genomen worden zal volgens de gemeente Den Haag ook ons kantoor aan de Bezuidenhoutseweg enige tijd niet of beperkt bereikbaar zijn. Hierdoor kan ook enige vertraging optreden bij de post of andere bestellingen die we ontvangen.

Hieronder de belangrijkste punten uit de factsheet van de gemeente Den Haag met betrekking tot de bereikbaarheid van de Bezuidenhoutseweg.

  • Op maandag 24 maart is de Bezuidenhoutseweg tussen de Laan van Nieuw Oost- Indië en de Landscheidingsweg in beide richtingen afgesloten. De afzetting duurt van 07.00 uur tot 24.00 uur
  • Op het gedeelte van de Bezuidenhoutseweg tussen de Carel Reinierszkade en de Laan van Nieuw Oost-Indië mag u lopen tijdens de afzetting. Fietsen mag niet, u mag de fiets wel aan de hand meenemen
  • Voor de Bezuidenhoutseweg geldt van maandag 24 maart 00.00 uur tot 24.00 uur een parkeer- en stopverbod. Dit geldt ook voor het eerste deel van de zijstraten vanaf de Bezuidenhoutseweg.
  • Van zondagmiddag 23 maart tot en met dinsdag 25 maart geldt een aangepaste dienstregeling voor bus 43, 91 en 491. Kijk voor meer informatie hierover op www.veolia.nl
  • Iedereen in Nederland moet zich op verzoek van de politie kunnen legitimeren. Gedurende de NSS zal hier mogelijk actiever naar worden gevraagd.