Online knipselkrant

online knipselkrantDe online knipselkrant is vooral bij een dagelijkse editie de meest (kosten)efficiënte knipselkrant. Deze knipselkrant kunt u bovendien ook in eigen huis laten maken. Doordat de online knipselkrant in feite geen knipselkrant is maar een verzameling hyperlinks, er is geen accreditatie bij bureau Clip voor nodig en u hoeft geen knipseladministratie bij te houden.

Wat u wel nodig heeft is een abonnement op alle volledige online edities van dagbladen en ander publicaties die u wilt opnemen (of laat opnemen) in uw knipselkrant. Uiteraard moeten alle lezers van de knipselkrant ook over een (bedrijfs)abonnement op de desbetreffende kranten beschikken. Bij een dagelijkse knipselkrant van een gemiddelde omvang is deze aanpak meestal aanzienlijk voordeliger dan een knipselkrant die hardcopies of bestanden bevat van de oorspronkelijke artikelen.

Het verschil tussen de online knipselkrant en de zg klassieke knipselkrant is dat de lezer geen knipsels krijgt toegestuurd maar een overzicht met actuele headlines die gelinkt zijn aan de bron van de nieuwsberichten. Dit zijn de kranten artikelen zoals die in de print edities van de dagbladen van de desbetreffende ochtend staan. De links leiden naar de besloten gedeeltes van de verschillende dagbladen en niet naar bestanden die op een andere server staan of via email worden meegestuurd.

Het gaat hier dus uitdrukkelijk om links naar de oorspronkelijke bronnen. Als u een digitale versie van een knipsel op een eigen server zet en daar een link naar aanbrengt moet u natuurlijk wel afzonderlijk auteursrechten afdragen.

In de meeste  online knipselkranten van A4-Nieuws staan ook headlines met links naar artikelen op de openbare websites van dagbladen, hierbij gaat het vooral om actuele berichten die nog niet in de print editie zijn opgenomen.

Zelf een online knipselkrant maken

Zelf kunt u zonder speciale programmatuur vrij eenvoudig een online knipselkrant maken. In het kort gaan we als volgt te werk.

In onze browser openen we de publicatie van uw keuze. Zodra we een artikel tegenkomen dat interessant is voor de knipselkrant nemen u de headline van het artikel over en plakken deze in een document naar keuze. Bv een template van een pagina van het intranet met het bedrijfslogo in de header.

Een HTML bestand is het meest praktisch, maar pdf of zelfs een tekstbestand kan ook. Zolang er maar hyperlinks in kan aangebracht kunnen worden en het bestandstype goed aansluit op de rest van de informatie-infrastructuur.

Achter de headline plaatsen we vervolgens de bron vermelding en datum van publicatie.

Een headline in een knipselkrant met betrekking tot gezondheidszorg of zorgverzekeraars zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Minister Schippers stapelt meevallers voor 2014 – Het Financieele Dagblad, 16-8-2013

De index voor een online knipselkrant op het gebied verzekeringen zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien (om toegang te krijgen tot de artikelen uit print edities heeft u natuurlijk een abonnement nodig):

Online knipselkrant verzekeringen

De online knipselkrant zoals hierboven beschreven kunt u volledig legaal per mail versturen, op uw intranet en zelfs op uw website plaatsen.

Neem vrijblijvend contact met A4-Nieuws op als u vragen heeft over online knipselkranten of als we u kunnen helpen met een dagelijks actuele online knipselkrant.