Nieuwsmonitor voor TV en Radio

nieuwsmonitor dreambox
De Dreambox die bij A4-Nieuws in gebruik is gezien van de voor- en de achterkant

Dit is een oud artikel over inmiddels achterhaalde techniek

Een nieuwsmonitor voor radio en TV is bij A4-Nieuws op dit moment vrijwel een niche bezigheid en veelal ter ondersteuning van andere diensten.

Regelmatig werd ons wel gevraagd hoe we dat technisch aanpakken. Hieronder in het kort en in grote lijnen een uitleg. Het gaat hierbij om snelle en actuele signalering van relevante items, dus niet om uitvoerige analyse over een langere periode.

Om te beginnen ontvangen we alle TV en radiozenders die we mogelijk nodig hebben (en meer) via een satellietontvanger. Deze ontvanger gebruikt een schotel waarmee vier verschillende satellieten kunnen worden ontvangen.

De satellietontvanger die gebruikt wordt is een zg Dreambox. Dit is in feite een Linux computer met een  satellietkaart.

Naast dat de Dreambox (natuurlijk) is verbonden met de satellietschotel en TV, is deze ook verbonden met het internet en benaderbaar via vrijwel ieder computer in ons netwerk en gebruikers die van buiten toegang tot het netwerk hebben.

Via het computerscherm zijn alle functionaliteiten van de Dreambox te gebruiken. Zenderkeuze etc, maar ook opnemen en afspelen via de ingebouwde harddisk is mogelijk. Video en audio fragmenten kunnen eenvoudig overgezet worden naar een computer om vervolgens te editten of  te converteren naar een ander bestandstype.

TV nieuwsmonitor ; Geen beeld maar tekst

Alle satellietuitzendingen krijgen tekstuele informatie meegestuurd waarin, naast allerlei ander informatie, staat vermeld waar een specifiek programma over gaat. Het zal duidelijk zijn dat het monitoren van tekst een stuk eenvoudiger is dan het monitoren van eenvolledige televisie uitzending, of zelfs het volledige aanbod van programma’s op een dag.

Een script gebruikt genoemde beschrijvingen om automatische signaleringen te geven voor programma’s die mogelijk interessante nieuwsitems bieden. Programma’s kunnen ook automatisch worden opgenomen in HD kwaliteit.

De Dreambox kan ook eenvoudig overzichten leveren van verschillende programma’s via een RSS-stream. Dit is handig wanneer het slechts om een of enkele zenders gaat. Een RSS stream kan ook relatief eenvoudig gefilterd worden op eenduidige trefwoorden of namen.