Bellingcat komt naar Den Haag

Bellingcat komt naar Den Haag. Het journalistiek platform oa bekend door onthullingen over de Syrische burgeroorlog en de MH17-ramp, opent een permanent kantoor in de Hofstad. De Haagse vestiging wordt het eerste kantoor naast de vestiging in Groot-Brittannië. De uitbreiding is mogelijk gemaakt door een gift van de Nationale Postcode Loterij. Bovendien kan het rekenen op enthousiaste ondersteuning door de gemeente Den Haag.

Bellingcat methode

De onderzoeksmethode van Bellingcat laat zich in het kort samenvatten tot het combineren van verschillende openbare informatiebronnen op internet. Dit teneinde nieuwsberichten of andere beweringen op waarheid te toetsen. Denk aan filmpjes op YouTube, berichten op Twitter, gegevens op Google Earth en postings op social media.

Zo speelde de FaceBook ‘selfies’ van de manschappen van de Russische brigade die de buk-raket vervoerde, waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten, een belangrijke rol bij het traceren van de route van dit wapen.

Den Haag

In een bijeenkomst deze week van Meet the Press in perscentrum Nieuwspoort, aan het Lange Poten in Den Haag, gaf oprichter Eliot Higgins deze week een presentatie van de Bellingcat-methode. Met behulp van geolocation kon de digitale Sherlock Holmes laten zien hoe nepnieuws in YouTube filmpjes van strijdende groepen in Libië weerlegd kan worden.

De presentatie werd gevolgd door een paneldiscussie ondersteund door vragen uit het publiek. Dit alles onder onder leiding van internationaal  gerenommeerd journalist Max Westerman.

Belingcat
Van Links naar rechts; gespreksleider Max Wersterman, Bellingcat oprichter Elliot Elliot Giggins, Stephanie van den Berg van Reuters International Justice Tribune en Sanne Terlingen van VPRO Argos.

Internationaal Strafhof

Het werk van Bellingcat heeft kan rekenen op de warme aandacht van het Internationaal Strafhof (ICC). De juridische basis van online verkregen bewijs is nog vrij wankel. Toch is er al een eerste internationaal arrestatiebevel uitgegaan dat grotendeels is gebaseerd op Bellingcat-aanwijzingen.

Met het kantoor in Den Haag wil Higgins het Internationaal Strafhof bijstaan bij het gebruiken van open source-materiaal bij strafzaken. Uiteindelijk moeten er vijf tot tien mensen komen te werken. Higgins is zelf overigens al lid van een commissie die het ICC adviseert over technologische ontwikkelingen.