Algoritme als nieuwsmonitor mist (bijna) niets

Het handmatig bijhouden van actuele relevante content op het internet is tegenwoordig onbegonnen werk. Een algoritme als nieuwsmonitor in de vorm van een eigen zoekmachine kan uitkomst bieden.

Een algoritme is een reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden. In het geval van een zoekmachine dus naar zoekresultaten die zo goed mogelijk aansluiten bij de wens van de gebruiker.

Zoekmachines als Google en Google News gebruiken algoritmes om informatie op het internet te indexeren en gebruikers in staat te stellen informatie zo goed mogelijk te vinden. De algoritmen van Google maken momenteel gebruik van meer dan 200 unieke signalen of ‘aanwijzingen’ om een zo goed mogelijke schatting te maken van dat waarnaar iemand op zoek is.

Naar mate het de hoeveelheid beschikbare data toeneemt is het ontwikkelen van geavanceerde algoritmes steeds belangrijker geworden.

Algoritme als nieuwsmonitor

Tot eind jaren ‘90 van de vorige eeuw waren de belangrijkste nieuwsbronnen vrij eenvoudig handmatig met een browser te volgen. In het nieuwe millennium was het gebruik van RSS onmisbaar om up to date te blijven met het grote aantal nieuws publicerende websites.

Sinds enige jaren is zelfs het gebruik van RSS-streams, voorzien van uitdijende filters, niet meer toereikend om de enorme hoeveelheid nieuwsberichten die dagelijks online verschijnen te monitoren.

Op maat gemaakte zoekmachines, zoals Google News, die door middel van algoritmes specifieke nieuwsberichten zoeken en indelen op onderwerpen of andere critrea, zijn nu het belangrijkste hulpmiddel.

Algoritme als nieuwsmonitor in de praktijk

A4-Nieuws ontwikkelt en beheert zelf zoekmachines die gericht zijn op op nieuws dat van belang is voor klanten in verschillende sectoren. In tegenstelling tot Google indexeren we niet het hele internet maar richten we ons op specifieke bronnen of groepen van bronnen.

In het dagelijks gebruik is eenvoudige hardware hier ruim voldoende voor. De software is echter gemaakt om, eventueel tijdelijk, op te schalen naar een dienst als Amazon elastic cloud en clusters van databases.

We houden ons in de eerste plaats bezig met nieuws en hebben de algoritmes dan ook niet zelf bedacht, maar maken dankbaar gebruik van wat wiskundigen veel eerder hebben ontdekt en open source projecten die deze kennis direct toepasbaar hebben gemaakt.

Een beschrijving van deze toepassing in de praktijk publiceren we binnenkort op deze website.

Een voorbeeld van algoritmische nieuwsselectie het dagelijks overzicht van actuele links voor de farmaceutische sector. Deze nieuwsselectie is te vinden op onze website farmanieuws.net.

Neem vrijblijvend contact op als u wilt weten hoe A4-Nieuws voor u het internet kan monitoren en een dagelijkse nieuws-update kan maken.